Bem Táncegyüttes, Budapest

Az együttes 1975-ben alakult Újpesten. 2004-ben Kis István, néptáncpedagógus, koreográfus, Népművészet Ifjú Mestere, kétszeres Nívódíjas és Örökös Aranysarkantyús táncos, valamint Kis-Demeter Erika, néptáncpedagógus vette át az együttesi és művészeti vezetést. Irányításuk alatt jelenleg a harmadik generáció táncol a felnőtt együttesben.

A felnőtt együttes nagyon aktív és jó táncos tapasztalattal rendelkező csapat, akik minden esetben jól megállják a helyüket. Nagyrészük már gyerek, vagy fiatal felnőtt korban került az együtteshez. Mindegyik csoport gazdag repertoárral rendelkezik, amelyben megtalálhatóak az autentikus és a táncszínházi jellegű alkotások is. 

A repertoár táncanyaga minden esetben csak tiszta forrásból építkezik és a leghitelesebb tolmácsolásra törekszik. Az egyesületünk nagyon fontosnak tartja az utánpótlás nevelését. Alapvető közös célunk egy értő és potenciális táncos nemzedék kinevelése, a felnőtt együttes utánpótlás nevelése a hagyományozódás és folytonosság biztosítása, összetartó közösség építése. Jelenleg az egyesületben kb. 140 gyermek, fiatal és felnőtt táncol.

Évente többször szervezünk utazásokat, táborokat Erdélybe vagy a Kárpát-medence más tájaira.  Legfontosabb és leghasznosabb inspirációs lehetőségnek, táptalajnak tartjuk ezeket a lehetőségeket, ha alkalom adódik, igyekszünk mindig élni vele.